Учениците от Ловеч, които са били в Италия, са в 14-дневна карантина. За това информираха от община Ловеч, както и кмета на града Корнелия Маринова чрез личния си фейсбук профил.

Децата категорично не са посещавали учебни занятия и са в домовете си. Ако се установи отклонение от предписания режим на карантина, родителите ще бъдат санкционирани по административен ред, уверяват от общината.

16 ученици от ПГМЕТ са пристигнали на 25 февруари 2020 г., около 4:00 часа сутринта. Заедно с тях са били и двама учители. Децата са били в гр. Римини, Италия по програма "Еразъм+".

Групата е посрещната на летището групата от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и директора на "ПГМЕТ гр. Ловеч" инж. Ирина Стоенчева. Веднага са прегледани от медицински екип и е установено, че са в добро физическо състояние. Всички са инструктирани за 14-дневна превантивна домашна карантина.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поддържа постоянен контакт с директора на ПГМЕТ гр. Ловеч - инж. Ирина Стоенчева, с началника на Регионално управление на образованието (РУО) - Ловеч, Еленко Начев и представител на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Ловеч и следи състоянието на завърналите се ученици и учители.

По същата програма "Еразъм" са били и 10 деца и учители от Добричкото училище СУ "Любен Каравелов". Те са били в град Потенца, Южна Италия. Всички са под 14-дневна карантина.

Междувременно в Пловдив въведоха дистанционно обучение за 20-те деца, поставени под карантина, след като се върнаха от Италия. Уточнява се, ще те учат чрез облачни технологии.