Медицинските специалисти в детските градини, ясли и здравни кабинети в училищата в Русе все още не са получили обещаната основна заплата от 900 лева, разписана в Колективния трудов договор, съобщава БНТ.

Въпреки че тя трябваше да влезе в сила още на 1 януари 2019 г., година по-късно възнаграждението още е 780 лева. Сходна е ситуацията и на много други места в страната.

Общо 75 здравни работници обслужват учебните заведения в общината. Някои от тях работят на повече от едно място, правят имунизации, реагират при спешни случаи.

От КНСБ-Русе посочват, че община Русе би трябвало да има финансови средства.

Независимо че представители на общините не участват в подписването на Колективния трудов договор в сектор "Здравеопазване", те са длъжни да се съобразят с него.

От отдел "Здравеопазване" в община Русе поясняват, че стандартът за учениците е увеличен с 3%, като това включва издръжка на здравния кабинет и заплатите на медицинските специалисти.

По тази причина финансистите на общината предлагат компромисен вариант - 830 лева за медицинския персонал в училищата и 860 - за детските ясли.