В последните дни има "ударен интерес" към поставянето на ваксини срещу COVID-19 в страната. Това отчете пред БТВ председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в столицата д-р Георги Миндов.

Става обаче дума за тези, които искат да си сложат трета, "бустерна" доза от препарата, докато броят на хората, идващи за първа игла, бил "пренебрежимо малък".

"Много хора със затаен дъх чакат да изминат 6 месеца, за да си поставят трета доза. Знаем, че вече в много други европейски страни този срок е 3-5 месеца. Защото антителата спадат бързо след ваксинацията и след 10-тата седмица например можем да имаме по-ниски нива, отколкото в началото", каза д-р Миндов.

Академик Богдан Петрунов: Предстои епидемията на младите

Академик Богдан Петрунов: Предстои епидемията на младите

Омикрон ще натовари здравната система заедно с грипната епидемия

Джипитата очакват Омикрон да доведе до значително по-силен натиск именно върху тях. Причината - проучванията доказвали, че този вариант на вируса е далеч по-заразен, но не води до толкова усложнения в процентно съотношение. Именно заради това следвало да бъдат разработени конкретни правила от страна на държавата, които да се прилагат в сферата на доболничната помощ.

"Трябва да имаме подкрепа от страна на институциите. Т.е. да имаме една ясно разписана процедура и да можем да разписваме лекарства. В момента работим на автопилот", остър бе лекарят. И отчете още - изключително много хора се тествали самостоятелно и се самоизолирали, без да се впишат в официалната статистика.

Витанов: Омикрон е тук, но вълната ще е след Ивановден

Витанов: Омикрон е тук, но вълната ще е след Ивановден

Първи ще го усетят личните лекари