Академик Богдан Петрунов напълно подкрепя усилията на Министерство на здравеопазването за ваксинация на младите и децата. Предстои ни епидемията на младите хора, предупреди имунологът и обясни, че ваксините са изпитани на хиляди деца и няма никакви данни за тяхната опасност.

Масовата имунизация трябва да продължи и да бъде стимулирана, по думите на Петрунов, тъй като има достатъчно данни, че наличните ваксини намаляват значително разпространението, тежкото протичане и смъртните случаи.

Не може да се очаква изключително чудо от ваксините, обясни Петрунов в коментар за големия брой случаи в западните страни. Той подчерта, че не трябва да се забравя, че имунизацията в западните страни, които сега са в поредната вълна и налагат ограничения, е започнала януари - февруари 2021 г. Това означава, че техният имунитет в момента е отслабнал, обясни Петрунов, който предполага, че най-вероятно ще се налага веднъж годишно да се прави бустерна доза. Като пример той даде Израел, където се говори вече за за 4-та и дори 5-та доза, но и изследване на ситуацията в Чехия, което показва, че шест месеца след втората доза протекцията е спаднала на 60%, но се е вдигала отново до 90% след бустер. Затова и бе намален срокът за бустерната доза на три месеца.

Витанов: Омикрон е тук, но вълната ще е след Ивановден

Витанов: Омикрон е тук, но вълната ще е след Ивановден

Първи ще го усетят личните лекари

На въпрос докога така, Петрунов отсече: Това ще продължи, докато в световен мащаб постигнем 70% ваксинирани. Епидемията трябва да я превърнем в ендемия, но това може да се постигне само с висока степен на колективен имунитет.

За 2022 година Богдан Петрунов обясни, че никой не може да каже дали няма да се появи нов вариант. Ваксинацията намалява е вероятността от мутация на вируса.

Ударен интерес за бустерни дози около празниците

Ударен интерес за бустерни дози около празниците

Броят на желаещите да си поставят първа игла обаче е "пренебрежимо малък"

Засега няма достатъчно сериозни научни данни за начина на протичане на Омикрон. Данните, с които учените разполагат, са от Африка и говорят за по-леко прекарване на заболяването.

Все още не знаем обаче нищо за дългите последствия, т.нар. опашка на ковид на варианта Омикрон. Сега вече вниманието е към сърдечно-съдовите заболявания и последствията от инфекцията върху тази система. Още септември дългият ковид бе обявен за отделна болест от СЗО, посочи Богдан Петрунов и обясни, че изследване отново на СЗО показва, че 12 пъти повече преболедували страдат от миокардити, в сравнение от преболедувалите ваксинирани. Очаква се поне 20% от преболедувалите да търпят такива последствия.

1278 са новите случаи на коронавирус за ден

1278 са новите случаи на коронавирус за ден

3 334 са поставените ваксини

По никакъв начин вниманието ни не трябва да отслабва с идването на Омикрон у нас, предупреди Петрунов. Дори и по-леко изкарване на вируса, той може да натовари изключително много здравната система, защото много хора ще търсят медицинска помощ. Няма да бъде по-леко нито на болниците, нито на личните лекари. А към това трябва да се прибави и развитието на грипната епидемия, посочи Богдан Петрунов.

Стабилен имунитет без повече дози след бустерна очаква Аспарух Илиев

Стабилен имунитет без повече дози след бустерна очаква Аспарух Илиев

В края на 2022 г. се очаква затихване на пандемията