Със засилване на ваксинацията в цял свят коронавирусът ще започне да мутира към по-поносима форма. Това заяви пред БНР д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн.

По негови думи усещането на всички е, че навлизаме в малко по-спокойна фаза, но все още има доста време, докато това стане.

Той посочи, че очакванията на експертите са в края на 2022 г. постепенно да видим отслабване на пандемията от коронавирус и ситуацията да влезе в т.нар. "сезонна фаза".

Илиев предупреди, че без съмнение през януари предстои нова COVID вълна и тя ще бъде много силна.

Неговите наблюдения са, че в България мерките не се спазват.

Витанов: Омикрон е тук, но вълната ще е след Ивановден

Витанов: Омикрон е тук, но вълната ще е след Ивановден

Първи ще го усетят личните лекари

Разболяването и смъртността е много по-висока, отколкото в Западна Европа, защото мерките се изпълняват само проформа и нямат никакъв ефект, обясни експертът.

Според него правителството трябва да следи за спазването на противоепидемичните мерки, защото иначе "само си играем на контрол на пандемията".

Илиев се позова на анализи от Великобритания, които по негови думи са най-достоверни и най-добре проведени, според които че около 30-35% по-малко от заразените с Омикрон влизат в болница, отколкото инфектираните с предишните варианти на коронавируса. Същевременно ще имаме много заразени - ако от 100 заразени ще постъпват в болница не 30, а 20 души, но в същото време имаме не 100 болни, а 1000, тогава бройката въпреки всичко ще е много голяма.

СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

Отново критикува редица държави за национализма при ваксинирането

Илиев подчерта, че хората, които са ваксинирани, особено и с бустерна доза, или ще бъдат изцяло защитени, или ще прекарат много леко Омикрон варианта. Той поясни, че все още не е ясно как биха реагирали неваксинираните на този вариант.

Илиев изтъкна, че медицината досега не се е срещала с такъв вирус, който засяга цялото тяло - всички съдове, какъвто е COVID-19.

"Дори заразяването на децата - те са с малко симптоми, това не означава, че вирусът няма да нанесе дълготрайни щети на тялото. Бих предпочел моето дете да не прекарва този вирус, а да има защита с ваксина", посочи той.

Според него с бустерната доза на ваксината ще се достигне стабилен имунитет и няма да се налагат нови дози по-нататък.

Проблемът бил в мутирането на вируса, което е природен феномен.

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

Заразените с него се удвояват на всеки един и половина до три дни