В навечерието на празника на работещите в здравеопазването ВМА се сдоби с ново поколение ядрено-магнитен резонанс за диагностика на простатен карцином и карциноми в паренхимната област.

Апаратурата е уникална за България, и възлиза на стойност 2.7 млн. лева.

Зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков заяви, че ВМА успешно и извадена от тежкото състояние, в което се намираше. Той похвали ръководната дейност на директора на болницата бригаден генерал проф. Мутафчийски. По думите му ВМА е институция в държавата.
"Без да съм военен, бих казал равнис по Военно медицинска академия", каза още той.

"Това беше наша мечта, която се осъществи", каза пред журналисти директорът Мутафчийски.

Образите, които се получават от този апарат, могат да се калибрират и да се насложат върху ехографските образи, обясни той. Така специалистите могат да правят таблации на тумори, да взимат биопсии на образувания, които са почти невидими за ехографа.

Изображенията могат да бъдат включени в система за пренос на образи, независимо в коя точка на страната или света, увери Мутафчийски. Това се прави с цел осъществяване на телемедицина и връзка с периферните болници.

Академията ще се похвали до месец с нов ангеографски апарат, както и такъв за борбата с мозъчните инсулти, който отново няма аналог в България. Мутафчийски обаче подчерта, че не апаратурата, а медицинските специалисти правят болницата такава, каквато е.

Викарият на Негово светейшество Патриарх Неофит Тивериополския митрополит Тихон отслужи тържествен водосвет по повод новата придобивка на болницата.