Вече са унищожени стоте крави, за които е доказано, че са болни от нодуларен дерматит в димитровградските села Воден и Черногорово, съобщи БНР, позовавайки се на Агенцията по храните.

Онището на заразното заболяване беше доказано в сряда вечерта и за да не се разпростре заразата, изцяло е забранено движението на едри преживни животни на територията на областите Благоевград, Бургас, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София-град, София област, Стара Загора, Хасково и Ямбол.

Вече три години съседна Турция се бори с нодуларния дерматит. Все още не е ясно дали спешните мерки у нас ще ограничат болестта само в Южна България, обясни д-р Цветан Александров от Агенцията.

Рисковете са високи, предвид опита, който има Гърция, предвид опита от Турция, всичко е възможно. Нашата работа е да го ограничим максимално бързо.

Заболяването не е опасно за хората, но нанася сериозни икономически загуби и има летален изход за засегнатите животни. Никой не е застрахован. Беше въпрос не дали ще дойде, а кога, коментира д-р Цветан Александров.

Една от мерките е ограничаване на периметъра на заразата. Сред препоръките е и забрана за движение на животните от рисковите региони, отделяне на едрите преживни стада и дезинфекция от страна на фермерите.

Стопаните на убитите заразени животни ще бъдат обезщетени по пазарни цени, ако болните животни са регистрирани. След ваксинирането на животните за тях важи рестриктивен режим в продължение най-малко на три години, т.е. засегнатите региони не могат да изнасят продукция за други територии, предупреди д-р Александров.

Забраната за движение и търговия ще продължи, докато успеем да докажем на Брюксел, че България е свободна от заболяването. Дотогава всички животни, които дадат признак на заболяване, ще бъдат унищожавани.