Асоциацията на университетските болници в Република България (АУБРБ) призовава да се спре с публичното уронване на престижа на болниците и техните ръководства, в частност на университетската болница СБАЛАГ "Майчин дом" и изпълнителният директор проф. д-р Иван Костов, дм.

Позицията на Асоциацията идва по молба на болницата за подкрепа и становище по повод казуса с "Майчин дом". Според ръководството на болницата се води "яростна, недостойна кампания от няколко лекари като най-изявени са доктор Алън Начев и доктор Елена Георгиева". Компроматите и лъжите им целят смяна на ръководството на "Майчин дом", изтъква екипът на болницата.

В тази връзка от Асоциацията на университетските болници в Република България подчертават, че от месеци следят целенасочени кампании срещу редица университетски болници в страната и тяхното ръководство.

В позицията се посочва, че СБАЛАГ "Майчин Дом" е символ на академизма в медицината, като най-старата АГ болница в страната. От Асоциацията са притеснени още от факта, че определени лица рушат имиджа на институцията и нейното ръководство.

Отбелязват, че на вчерашния брифинг в "Майчин Дом" всички хабилитирани завеждащи клиники лекари, ръководители на отделения, както и завеждащите катедри са подкрепили директора на болницата проф. д-р Иван Костов, дм.

Лекари зоват "Майчин дом" да не се превръща от светиня в пустиня

Лекари зоват "Майчин дом" да не се превръща от светиня в пустиня

Медиците негодуват, че печалбата на директора е в пъти повече от тази на болницата

От АУБРБ настояват да се спре публичното уронване на престижа на болниците и техните ръководства, тъй като осигуряването на спокойна среда е важно за успешната лечебна, образователна и научна дейност на болниците.

Освен това подчертават, че с недоказани внушения и обвинения се нанася вреда не само на лекарското съсловие, но и на гражданите на България, които разчитат да получават качествена здравна помощ, но започват да изпитват недоверие в цялата здравна система.

По отношение на конкретните обвинения към университетска болница "Майчин дом" от АУБРБ уточняват следното:

  • Директорите и управителите на лечебните заведения в Република България се избират за определен срок, по определен в специалните закони ред. Всеки, който желае и отговаря на критериите, може да се кандидатира, и ако бъде избран, да управлява и представлява лечебно заведение.
  • Нито един директор/управител/ не си определя заплатата. Тя се определя за частните лечебни заведения от собственика, а за държавните и общинските такива по реда, предвиден в Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане.
  • В университетските болници на Република България работят водещи лекари, учени и преподаватели, които заедно със студентите и специализантите в медицинските университети са най-големият капитал и потенциал на българското здравеопазване.
  • Никой не може да лиши временно избраните лекари на управленски позиции в болниците от правото да практикуват своята професия.
  • Никой няма право да забрани на българския пациент да избере кой, кога и как да го лекува.
Кадрова рокада изкара медици от "Майчин дом" на протест

Кадрова рокада изкара медици от "Майчин дом" на протест

Лекари от клиниката по реанимация искат досегашния си ръководител

В заключение от Асоциацията на университетските болници в Република България апелират обществото да не се занимава с дребнотемие, а да се концентрира върху решаването на залегналите проблеми и предизвикателства.

"Спорните въпроси не се решават с доноси и публикации, в които не се отразява едновременно и позицията на засегнатата страна, а по предвидения в закона ред". Последната дума има компетентният съд с влязло в сила съдебно решение относно вината, или липсата на такава у когото и да било, припомнят от Асоциацията.

Отвореното писмо на АУБРБ е изпратено към премиера Николай Денков, здравния министър Христо Хинков, министърът на образованието Галин Цоков, председателят на комисията по здравеопазването в НС проф. д-р Костадин Ангелов, председателят на комисията по образованието и науката в НС Красимир Вълчев, както и към медиите.