Лекари от клиниката по реанимация в болница "Майчин дом" излязоха на протест, съобщава bTV.

Те искат да защитят досегашния си ръководител д-р Елена Георгиева, която е временно изпълняващ поста от януари 2021 г. Недоволството им е породено от назначаването на друг лекар на нейно място. Според протестиращите той не отговаря на условията за длъжността.

Медиците предупредиха, че са готови на още протести, както и да подадат оставките си. Настояха и за връщането на стария си директор.

Освободеният ръководител на клиниката д-р Георгиева твърди, че новоназначеният ѝ колега няма опит при акушеро-гинекологична реанимация.

От "Майчин дом" увериха, че звеното ще продължи да функционира, а желанието на ръководството е настоящия му състав да се запази. Проведена е и среща с протестиращите.

Те обясниха, че д-р Елена Георгиева не отговаря на част от условията, за да остане ръководител на клиниката - тя не е хабилитирано лице, както е изискването по закон. По тази причина на нейно място - също временно, е назначен друг анестезиолог, който покрива всички изисквания.

От лечебното заведение уточниха, че до решението се е стигнало, след като ръководител на звеното не е бил назначен след два проведени конкурса. Предстои провеждането на нов конкурс.