Ще се вземат мерки, но без фискални рискове за финансите на държавата. Това стана ясно от брифинг на вицепремиера Томислав Дончев. Извънредно положение не означава, че животът трябва да спира, изтъкна той.

Няма да се затварят граници за момента. Дончев смята, че безпрецедентни решения трябва да се вземат с консенсус. Държавата ще помогне на тези, които са в нужда, но да не излагаме на риск финасите на държавата. Работата предстои, каза той. 

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

Поне за две седмици ще бъдат затворени питейни и хазартни заведения. Обмисля се какво да се случва с ресторантите.

Необходими са ни драстични мерки, каза Дончев. Те ще се затягат или либерализират в следствие на ситуацията, стана ясно още от думите му. Това че е обяснено извънредно положение, не означава, че се случва нещо чак толкова извънредно, успокои вицепремиерът.

Те били за развързване ръцете на държавата. Обсъждат се мерки за подпомагане на бизнеса и защита заплащането на работещите, стана ясно от думите му. Ще направим всичко по силите на държавата, за да се компенсират дисбалансите в редица сектори.

Томислав Дончев се надява тези дисбаланси да са кратки и бързо да се възстанови нормалното функциониране на държавата. Няма как да се прогнозира как ще се развива вирусът, с който светът се е сблъскал преди два месеца, обясни и доктор Ангел Кунчев. 

Вземат се мерки подемът да е отложен във времето, по думите му. Вълната на заразата би трябвало да е 2-3 месеца, по прогнозата му.

Очаква се със затоплянето на времето епидемията да утихне. Опитваме се да подготвим системата, каза още Кунчев. Отново той призова за лично съзнание.

Шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски отново успокои, че болниците продължават да работят и ще приемат пациенти.

Има три деца с положителни проби за коронавирус, но нямат никакви признаци на болест и клинични оплаквания, по думите му.

Децата боледуват изключително леко, по думите му. Болниците имат нужда от кризисен регламент, за да се преструктурират и да могат да обслужват заразените с коронавируса. 

Извънредната ситуация изисква извънредни мерки, посочи Мутафчийски. Няма да се ограничава достъпа на хронично болни до лечебни заведения, отново изтъкна той. 

СДВР очаква по-твърди мерки за коронавируса

СДВР очаква по-твърди мерки за коронавируса

Това заяви директорът на СДВР Георги Хаджийски

Всички болници ще работят. А за хигиената в гетата стана ясно, че здравните медиатори ще помогнат за хигиената в гетата. Около 250 медиатори се включват в дейността.