Израелско устройство, което помага на незрящи да имат пълноценен живот, бе представено на пресконференция в БТА. Самото устройство OrCam MyEye (Моето око) е с размерите на по-голяма флашка и може да се прикрепи към рамката на очила.

То разполага с камера и микрофон. Камерата може да чете текст на 19 езика. С тази "флашка" човек със зрителни проблеми може да разпознава лица, да идентифицира продукти, баркодове, цветове. То може да засича пари, имена на улици. Може да каже часа и датата.
Научен екип от 140 души разработва продукта. Преди седмици и българският език е включен в програмата, която чете текстове, пари, казва какво се вижда наоколо.

"Ще търсим помощта на правителството, без тяхна помощ е невъзможно незрящите да получат устройството. Банки предоставят безлихвени кредити за закупуване на продукта", заявиха от компанията-дистрибутор.

От фирмата производител казаха, че устройството работи със софтуер с изкуствен интелект. Разработва се апликация и за смартфон. Това ще позволи на хора със смартфони да ползват други функции като гласови команди.

На "Моето око" могат да бъдат качени до 2 млн. баркода на продукти, запомня до 100 лица. Устройството се продава и свободно в България.

Цената за Европа е €4500. Производителите работят за подобряване на батерията, за да издържа по-дълго, сега издържа 3 часа. Сега има 2-годишна гаранция, но предвиждат удължаването й. Работи се и за подобряване на работата му на тъмно.

Около 2% в света са хората със зрителни проблеми. В България няма точна статистика колко са хората със зрителни проблеми. Около 14 000 членуват в Съюза на слепите, но има и хора, които не са в този Съюз. Това устройство е подходящо и за напълно слепи, както и за хора със слабо зрение.

От компанията-производител заявиха, че в Германия до 50% от застрахователните компании покриват цената на устройството. Компанията-производител работи с Белгия, Франция, Италия. В Израел няколко програми субсидират хората, желаещи да закупят продукта.
В Чехия правителството дава 90% от разходите на хората за закупуване на устройството, заявиха производителите и дистрибуторите на продукта.

Само около 5 % от слепите българи имат работа

Само около 5 % от слепите българи имат работа

Няма данни за точния брой на децата с пълна или частична загуба на зрението