Около 15 хиляди са членовете на Съюза на слепите, но едва около 5-6 % от тях работят. Това съобщиха представители на Съюза по време на пресконференция, цитирани от bTV.

Към Съюза има 30 спортни клуба, а има картотекирано само едно спортуващо дете, информира Иван Янев, председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". Той посочи, че липсата на двигателна активност и двигателни умения пречат за по-нататъшното самостоятелно справяне на незрящия с ежедневни дейности.

Няма данни за точния брой на децата с пълна или частична загуба на зрението, обясни Янев.

Нашенски ученик майстори първия в света таблет за слепи

Нашенски ученик майстори първия в света таблет за слепи

Идеята му е уникална по рода си

От Съюза на слепите обясниха, че градската среда в София продължава да е недостъпна за незрящи. Всички неравности и неочаквани препятствия могат да са опасност за придвижване на хората с намалено зрение - телефонни кабини, стълбове, стълби, подвижни плочки по тротоарите, недомислени светофарни уредби с объркваща сигнализация.

90 % от слепите у нас са безработни

90 % от слепите у нас са безработни

Искат достъпна среда

Нормативната уредба за достъпна среда е много добра, но никой не я спазва и никой не следи за спазването й, каза председателят на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания". По думите на Янев, предстои Столична община да разработи план за действие към Стратегията за достъпна градска среда в София.

Дариткова: Експертизите на инвалидите ще се правят от лекари, не от НОИ

Дариткова: Експертизите на инвалидите ще се правят от лекари, не от НОИ

Промените излизат в Държавен вестник във вторник...

Относно скандала с фалшивите инвалиди, които получават пенсия, Янев заяви, че не е истина, че има 1 милион инвалиди, получаващи пенсия.
Според данните на интернет страницата на НОИ, инвалиди са не повече от 500 хиляди.

Държавата забравила за слепите

Държавата забравила за слепите

От общо 6000 незрящи в страната работят само 550

Унизителни, по думите на Янев, са средствата, получавани като добавка за интеграция - не повече от 10 лв., с които може да се компенсират дефицитите на хората в неравностойно положение.