Медицинската експертиза в ТЕЛК ще се осъществява както досега - от лекари. Това заяви в Смолян председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова. Тя е гост на фолклорния фестивал за хората с увреждания, който започна днес, съобщиха от ГЕРБ.

Повод за нейното изказване бе изявлението на инвалиди в областния град, че готвят протести, заради опасения, че занапред освидетелстването ще се прави от НОИ - от социални работници, а не от лекари.

"Наредбата за медицинската експертиза, която беше атакувана и свалена в съда, е вече факт и във вторник ще бъде публикувана в Държавен вестник.
Процедурите, по които се получават ТЕЛК-ови решения, ще текат нормално и безпрепятствено за всички вас. Никаква промяна в системата на медицинската експертиза няма да се случи без вашето активно участие и без да бъде чуто вашето мнение." - подчерта д-р Дариткова.

Председателят на здравната комисия гарантира, че предвидените промени в законовата уредба са в интерес на хората, които действително имат специфични потребности.

Министерски съвет прие нова Наредба за ТЕЛК

Министерски съвет прие нова Наредба за ТЕЛК

Наредбата се прилага и с цел да осигури определени права на пациентите

"Ние искаме да реформираме системата на медицинската експертиза така, че тя да бъде достъпна именно за тези, които се нуждаят от нея - да получат те най-добрата оценка и най-добрата грижа, да премахнем отрицателните практики, които всички знаят, че съществуват за съжаление. Това е целта на реформата, която ще се прави.
Тя ще бъде задължително с вашето участие, защото без вашата помощ няма как да намерим най-добрите решения, които трябва да са в интерес на добрата социална политика - обърната към действителните проблеми на нуждаещите се от тази политика хора." - каза още д-р Дариткова.

Тя призова хората с увреждания да бъдат спокойни, че предстоящите промени задължително ще бъдат консултирани с тях. Пожела им да се насладят на фолклорния фестивал, да бъдат вдъхновени и да си тръгнат от Смолян с незабравими спомени.