Служебното правителство гласува днес Постановление за одобряване на промени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. във връзка с увеличаване капитала на търговско дружество и Решение за увеличаване на капитала на МБАЛ "Лозенец" в София.

С постановлението се одобряват промени по бюджета здравното министерство за тази година за допълнителни плащания за увеличаване на капитала на болницата, за сметка на централния бюджет. Допълнителните средства са в размер на 15 000 000 лв. Държавата увеличава капитала на МБАЛ "Лозенец" ЕАД чрез парична вноска в същия размер. Тези пари ще се използват за погасяване на кредит към Българската банка за развитие (ББР), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

МБАЛ "Лозенец" ЕАД е търговско дружество 100% държавно участие в капитала, като правата на държавата в него се упражняват от министъра на здравеопазването. Погасяването на кредита трябва да повлияе позитивно върху финансовото състояние на болницата и дейността й, като отпаднат разходите за вноски и лихви, както и отделянето на средства в резервна сметка. В резултат на това се очаква дружеството да може да се справя с нарастващите цени на електроенергията и консумативите, необходими за функционирането на лечебното заведение. Отпадането на ангажимента по кредита би трябвало също да увеличи възможностите за реализиране на инвестиционни намерения, свързани пряко болничната дейност.

Одобрени са промени по бюджета на МЗ за 2022 г. и за увеличаване на капитала на друго търговско дружество, като е прието също решение за увеличаване на акционерното участие на държавата в капитала на Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Пантелеймон" в Ямбол чрез парична вноска в размер на 3 818 237 лева с ДДС. Парите ще се ползват за непредвидени строително-монтажни работи, възникнали в хода на изграждането на новия болничен блок на болницата, без които обектът не може да бъде въведен в експлоатация.

Асен Меджидиев: Не мога да реформирам здравеопазването

Асен Меджидиев: Не мога да реформирам здравеопазването

Европейската банка за развитие ще ни помага за националната детска болница