Европейската банка за развитие ще подпомогне извършването на анализа за националната детска болница. Това съобщи по време на дискусия между властта и представители бизнеса, науката и гражданския сектор служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

Започнахме с малки цели, които си поставихме, но не мога да реформирам здравеопазването, заяви той.

По думите на Меджидиев е започнала работа по проекта за детската болница, определено е мястото за нея, готова е разработката на анализа и всички педиатри са обединени за тази кауза.

Новата детска болница от какво има нужда - ще се анализира, терен си има

Новата детска болница от какво има нужда - ще се анализира, терен си има

Тема на поредната кръгла маса

Здравният министър посочи също, че се работи и за осигуряване на държавно финансиране на областните болници, които той обредели като стълб на здравеопазването в страната. Той каза още, че заедно с Министерството на образованието и науката работят по разкриване на филиали за обучение на медицински сестри във всички медицински университети.

Вратата на кабинета ми е отворена пети месец, но трябва да загърбим политическите пристрастия, подчерта Меджидиев. Не се чувствам политик, 30 години съм лекар и ще продължа да бъда такъв, допълни той.

От своя страна председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров заяви, че средствата в здравеопазването трябва да са насочени за устойчивост на системата. Той обяви, че е разработиен проект на модел за остойностяване на лекарския труд, който предстои да бъде защитен пред министерствата на здравеопазването и на финансите. Според Маджаров освен това продължаващото обучение на медиците трябва да бъде задължително.

Разхвърлят пациентите от белодробната болница във Варна из страната

Разхвърлят пациентите от белодробната болница във Варна из страната

Опции са Бургас, Русе, Велико Търново и Добрич

Проблемите бяха неглижирани и вече станаха кризи, а основен проблем е финансирането на системата, изтъкна Велина Григорова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя коментира, че няма как бюджетът за здравеопазване да е един и същ при увеличаваща се инфлация, асистемата да остане стабилна и спокойна.

На форума под надслов "Власт, чувай!" присъстват народни представители, министри, дипломати и др.