Да започне изготвяне на цялостен анализ за всички нужди за изграждане и дейност на Национална детска болница в София се разбраха политици, представители на здравните власти, неправителствени организации в сферата, адвокати, педиатри, директори на болници.

Темата бе обсъдена на кръгла маса на тема "Анализ на нуждите за изграждане на национална детска болница", провела се в парламента днес.

Организатори са депутатите от "Демократична България", поради което депутатът Кремена Кунева от кауза "За доброто", откри дискусията. Съпредседателят на парламентарната група Атанас Атанасов поиска да се поеме ангажимент за изготвяне на протокол, който да е обективен и без наличие на икономически или политически интереси.

Припомняме, че за изграждане на Национална детска болница се говори от повече от 30 години и до този момент освен много предложения и идеи, реални стъпки няма. Освен няколко проекта и предложения да бъдат дадени на прокуратурата за проверка за корупция. Преди три седмици от Столична община предоставиха на държавата терен в кв. "Овча купел" за строителство.

Националната детска болница - един 43-годишен мираж

Националната детска болница - един 43-годишен мираж

В духа на наближаващите празници да си позволим и да помечтаем - една 43-годишната летаргия да свърши

Председателят на Комисията по здравеопазване Антон Тонев посочи, че основната цел трябва да е все по-малко деца да се лекуват в чужбина.

Проф. Елена Пенева от "Здравна инвестиционна компания за детска болница" акцентира да се иска помощ по темата от европейски експерти.

Директорът на Националната детска болница "Иван Митев" Благомир Здравков представи, че заедно с екип е координатор на проект за структура на бъдещата Национална детска болница. Съществуващата Национална детска болница не осъществява нейната комплексност, но затова вина имат политиците, държеше той. За новото здравно заведение той уточни, че се обсъжда какви дейности да се вложат, да се вземат предвид средствата по Плана за развитие, какво да е оборудването. "Проектът е изграден на база на съвременни тенденции, леглова база от отчети на останалите болници", уточни Здравков.

От "За истинска детска болница" Надежда Цекулова обясни, че болницата трябва да е част от системата за детско здравеопазване и стратегията за детско здраве.

Адв. Мария Шаркова напомни да се направи и анализ на нуждите на пациентите, какво ще се случи с останалите деца в България и как ще имат цялостна връзка сродните институции извън София. Тя наблегна на проблема, че в България няма достатъчно педиатри и обучение по детски специалности - детски хирурзи, анестезиолози и т.н.

Александър Симидчиев от ДБ поиска ключов в анализа да е профилактичният елемент върху здравето на децата - "да се направи, така че децата да не се разболяват". В процеса, според него, трябва да се включи и Министерство на образованието и науката.

От архитектурна гледна точка арх, Петкана Бакалова посочи, че за да започне строежът, трябва да е ясна структурата - легловата база и дали ще се предвижда "присъствие на родител, както е в Европа".

Присъстващите бяха единодушни, че ще се използват вече готови анализи на структури на общински детски болници в Бургас и Варна. Да се застъпи доброволчество на НПО - искат още директори на отделения на детски болници в страната.

Шишков и Меджидиев успокояват съседите на новата детска болница

Шишков и Меджидиев успокояват съседите на новата детска болница

Максимално бързо държавата ще задвижи строежа на Националната детска болница