Максимално бързо държавата ще задвижи строежа на Националната детска болница. Това стана ясно на среща между арх. Иван Шишков- министър на регионалното развитие и благоустройството, д-р Асен Меджидиев- министър на здравеопазването и собствениците на имоти на терена, където е предназначено изграждането на детската болница в София.

По най-висок европейски стандарт ще се реализира проектът за болницата, който ще превърне квартала в един от най-хубавите за София, увери частните собственици Меджидиев.

Столична община даде терен за детска болница на МЗ

Столична община даде терен за детска болница на МЗ

Следва проектиране, но ако не се построи до 5 години, теренът се връща

Интересът на всяка от страните по проекта е защитен, уточни арх. Шишков, като помоли за съдействие всеки от собствениците на частни имоти, които да представят необходимите документи за старт на процедурата по изменението на Подробния устройствен план.

Частните имоти ще бъдат урегулирани с възможност за застрояване и няма да бъдат отчуждавани, увери арх. Шишков и допълни, че дори така ще остане достатъчно голям терен за изграждането на Националната детска болница.

Заданието за разрешаване на Подробния устройствен план ще бъде подписано в четвъртък, което дава възможност за подписване на предварителния договор.

Фандъкова съдейства за прехвърлянето на терена за Детската болница

Фандъкова съдейства за прехвърлянето на терена за Детската болница

Работи се активно по проекта за разширяване на Околовръстното от кв."Бъкстон" до район "Люлин"

Прехвърлянето на общинския парцел на държавата би трябвало да приключи до края на годината, а по желание на частните собственици ще е възможно събаряне на съществуващите постройки, с цел разчистване на терена.

Болницата е възможно най-сложният обект за проектиране и изготвянето на заданието за строежа ще отнеме време, посочи арх. Шишков.

"Това, което зависи от държавата, ще бъде направено в най-кратки срокове, тъй като ние сме и заинтересована страна, и одобряващ орган, а обектът е от национално значение", заяви регионалният министър.