Столичният общински съвет одобри единодушно безвъзмездно прехвърляне от Столична община на държавата на терена, предвиден за строеж на Национална многопрофилна болница за лечение на деца в кв. "Овча купел".

Докладът бе внесен от кмета Йорданка Фандъкова и кмета на район "Овча купел" Ангел Стефанов на 8 ноември тази година.

Теренът е близо 18 000 кв.м., като в него попада строеж, за който се дават правомощия на Министерство на здравеопазването да бъде съборен за негова сметка. Имотът се обявява за "обект с национално значение".

Край на казуса с Националната детска болница - ще я строят в "Горна Баня"

Край на казуса с Националната детска болница - ще я строят в "Горна Баня"

Теренът е с големина от 40 декара и се намира в "Овча купел"/"Горна баня" до ортопедичната болница

Следва кметът на София да сключи договор с Министерство на здравеопазването, с условия, че ако не се реализира проектът за изграждане на Национална многопрофилна болница за лечение на деца, в 5-годишен срок имотът ще се върне отново към Столична община.

В целия терен влиза Специализирана болница за активно лечение по ортопедия, както и частен терен, който е решено да бъде изместен в края на имота. Предстои проектиране, като по искане на Камарата на архитектите, то трябва да е чрез международен конкурс с отделна обществена поръчка.

След гласуването на общинарите днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев коментира: "Фактът, че кметът на София е вносител на този доклад, е достатъчен знак, че това решение е необходимо за София. Следва държавата да кореспондира след това за решаването на този проблем".

Снимка 594455

Източник: Фейсбук профил Йорданка Фандъкова

Парцел №1568 е отрденен за построяването на Националната детска болница.