От днес в 150 държави започва мащабна кампания за имунизация за окончателно премахване на полиомиелита като заплаха за човечеството, съобщи Ройтерс.

Според специалистите, е възможно до година спирането на заразата, известна още като детски паралич. Окончателното ликвидиране на това заболяване може да бъде обявено до края на това десетилетие, разказва "Ройтерс".

На първо място, обаче, ваксината от последните повече от 30 години трябва да бъде сменена с нова, която е насочена към последните няколко зони на риск.

Това няма да е нито лесно, нито евтино. Мишел Зафран, директор на Световната здравна организация по проблема с детския паралич, казва, че ако се провалим сега - когато тази година в света е имало регистрирани едва 12 случая (в Пакистан и Афганистан) - ще допуснем вирусът отново да преминава през границите по света.

Ако кампанията успее, това ще едва вторият случай след eдрата шарка, ликвидирана като заплаха през 1980 година.

"Да си вдигнем сега крака от педала на газта, би означавало след няколко години полиомиелитът да плъзне отново в значителна част от планетата и да предизвика 100-200 хиляди случая. Не сме си довършили работата и няма да сме приключили, докато не унищожим напълно този вирус", допълни Зафран.