На 19 октомври, денят на св. Йоан Рилски, когато лекарите празнуват професионалния си празник, президентът Румен Радев награди с почетен знак седем изтъкнати педиатри и неонатолози. Отличията са заради усилията им за развитие на детското здравеопазване и работа в инициативата "Българската Коледа".

"За мен е огромно удоволствие днес, в Деня на лекаря, да отлича изтъкнати наши лекари. Искам да изкажа дълбока признателност за вашия професионализъм и отдаденост. Във вашата работа са залегнали най-висшите морални ценности, вие давате вярата, връщате надеждата и гарантирате бъдещето на българската нация", обърна се към медиците държавния глава.

Той изтъкна значението на благотворителната инициатива Българската коледа, която ежегодно събира милиони за деца в нужда. "Тази инициатива се ползва с огромно доверие и това е причината за успеха й. А заслугата за това е именно ваша", каза Радев.

"Искам да благодаря на всички колеги, които поставят себе си и семействата си на второ място заради изпълнението на служебния си дълг. Които намират усмивка и в най-трудните мигове. На целия персонал, който работи с всички сили и отдаденост въпреки сложното време", каза проф. д-р Пенка Переновска, педиатър от Александровска болница.