България е шампион по сърдечно-съдови заболявания. Статистика на СЗО показва, че сърдечно-съдовата смъртност през годините се увеличава заради модерния начин на живот. През 2015 г. - 18 млн. души са починали от коронарна болест на сърцето - инсулт и белодробната емболия, но според проекцията до 2030 г. смъртността ще се увеличи и броят на смъртните случаи се очаква да надхвърли 25 млн. годишно починали от сърдечно-съдови заболявания. Това отчете проф. Иво Петров - медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница "Аджибадем Сити Клиник", който заедно с Искра Ангелова - основател на фондация "От Сърце" организираха онлайн форум по повод Световния ден на сърцето.

В България между 60-65% от цялата смъртност се пада на сърдечно-съдовите заболявания.

Исхемична болест на сърцето и инсултът също имат съществен дял, у нас статистиката показва, че делът на болестите на циркулацията е много по-голям от другите европейски страни. В тази връзка страни като Дания, Германия и САЩ имат директно подпомагане на хора, които не могат да си позволят лечение, даде за пример лекарят.

10 пъти повече са тромбозите при заболелите от коронавирус, отколкото при ваксинираните

10 пъти повече са тромбозите при заболелите от коронавирус, отколкото при ваксинираните

По повод Световния ден на сърцето

Иво Христов посочи и модерните методики за лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Най-новата - неоперативно имплантиране на клапа на аортата - "тави". Статистиката показа развитие при пациенти с имплантирано "тави" - европейското ръководство от 2021 г. даде висок клас 1А и 1Б за хора над 75 г., които има висок хирургически риск за оперативно лечение и при които е направено "тави". По думите му трябва да се има предвид имплантирането на "тави" е различно от хирургичната клапа. В момента има балансирано противопоставяне на двете методики, тъй като при хирургичната клапа има повече риск и повече болничен престой. За обществото е по-благоприятно да се прилага тавито, а не хирургичното лечение, но в България все още се прилага при пациенти със забранително висок оперативен риск, поясни Христов.

"В европейските страни и САЩ броят "тави" трансплантации надскочи броя на хирургичното лечение. То представлява минимално достигане до сърцето с обща анестезия, а приложимостта на методиката показва ниска смъртност, нисък процент на съдови компликации, слагане на пейсмейкър, което заедно с щадящата природа, доведе до широко разпространение на "тави" на европейско ниво", уточни той.

Иво Христов коментира и резистентната хипертония - 80% от пациентите не постигат таргетните нива. Дали е резистентна, дали пациентът е резистентен към приемане на лекарствата - негативният резултат е еднакъв, пациентът е с риск от сърдечно-съдови събития, поясни той. Такива пациенти имат нужда от модерна методика - с катетър се стига до бъбречните артерии, които са основният регулатор и се постига намаляване на кръвното налягане с тази методика. Тя вече е реимбурсирана в 7 европейски страни, но в България не е, макар да се прилага като методика от 2001 г., но цената е 12-13 000 лв. за катетъра.

В заключение той коментира, че последното ръководство на НЗОК е въвело методика за кандидатстване и по този начин може да се въвеждат нови методики за лечение не само на сърдечно-съдовите, но и на други заболявания.