Здравната система не може да се измъкне или да остане чиста като самотен остров от общия морален упадък в обществото ни. Затова е бившият здравен министър Мирослав Ненков не е нито учуден, нито смята, че след случая във Враца, където жена почина през рецепцията, без да е приета заради документи и без да й е оказана спешна помощ, от която се нуждае.

"Случилото се във Враца не е продукт, от който ще си направим изводи, напротив - той ще е повод да скрием и прикрием следващите такива."

Въобще не е важно от какво е починала самата жена, обясни Ненков в студиото на Нова телевизия. Проблемът не е в болестта, а в сбърканата организация, като той бе категоричен, че дори и рецепционистката не е виновна. Тя просто изпълнява едни указания на същия този директор, който раздаваше наказания по телевизията. Ако жената е била приета, без да се регистрирана, и е починала, но в реанимация, то най-вероятно върху същата тази рецепционистка би се стоварило страшно нещо.

Мирослав Ненков обясни, че има опити за въвеждане на стандарти по сфери на лечение и специалности, но много от тези стандарти се обжалват от пациентски организации най-вече и разни съдилища ги отменят. Лошият стандарт обаче е по-добре да го има, отколкото състоянието на липса на стандарт, убеден е Ненков. Иначе убеден е той - в хаоса и мръсната вода на здравната система се лови риба от една малка група хора, а самата здравна система е яхната от "неголяма група кърлежи". На теория може да се изчисти, но само на теория. Трябва огън и меч, заяви Мирослав Ненков.

Той коментира и обществените нагласи вече две години в пандемията - Те не са се променили, а в епидемията само изплува тежкото незнание и недоверие в обществото към науката и лекарите и... "всеки сам си преценя". Това е състоянието както на обществото, така и на здравната системата. Ненков не може да проумее и е възмутен от нагласата в обществото, в която се обвиняват за всичко лекарите. В типичния си стил той я определи като "Мама имаше 35 болести, но докторите я изтърваха."

Няма никаква отговорност към профилактиката, към грижата за собственото здраве сред самите нагласи на хората. Така и с "пиещите белина", за които от МЗ излязоха със специална позиция. Мирослав Ненков очаква и един такъв, пил разредена белина, да дойде утре в болницата и "някой лекар ще го изпусне".