Лекари от УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" създадоха мобилно приложение за първа помощ при изгаряне, съобщават от пресцентъра на болницата.

След инсталация то предоставя удобна за употреба информация, която потребителите могат да намерят и приложат, без да е нужна интернет връзка.

Освен насоки за това, какво трябва да се прави в случай на изгаряне, специалистите са дали отговор и на въпроса "какво да не се прави", както и кога и къде да се потърси специализирана помощ.

Целта на новосъздаденото мобилно приложение " Какво да правим при изгаряне?" е да предостави адекватна информация по достъпен, разбираем и удобен начин на потребителите и така да се редуцират грешките в оказването на първа помощ при изгаряне, посочват от болницата.

То е предназначено, както за немедицински лица, така и за медици, които оказват първа помощ или транспортират пациент с изгаряне.

Снимка 424126

Източник: Пресцентър "Пирогов"

"Смартфон приложенията и Интернет са популярен източник на здравна информация и често се използват от родители и пострадали преди съвет от лекар. Съществуват множество мобилни апликации и интернет сайтове, които засягат въпроса за поведението при изгаряне, но след анализ на съдържанието им се оказа, че почти липсват последователни и правилни насоки за оказване на първа помощ при изгаряне. Наличната информация на български език е стара и изобилства от методи, които вредят. Това ме мотивира да създам нещо функционално, което да е от помощ на всички", обясни създателят на приложението д-р Мартин Мартинов.

Правилно оказаната първа помощ след изгаряне може да намали тежестта и дълбочината на тъканната увреда и така да се предотврати образуването на белези, а при тежките изгаряния - да увеличи значително шансовете за оцеляване на пострадалия.