Тригодишните Сияна и Светлозара ще посрещнат Коледа у дома, след като успешно са оперирани от д-р Атанас Кацаров и проф. Росен Дребов. Двете малки пациентки на "Пирогов" са получили импланти, които се поставят по системата "растящи ребра".

Светолозара страда от вродена сколиоза. Докато чакали одобрение от Фонда за лечение на деца шест месеца, изкривяването на гръбначния стълб от 60 градуса достигнало 90 градуса. С операцията са били изправени 50 градуса от гръбначното изкривяване.

Уникалните импланти са растящи заедно с детето. Изобретени са в САЩ и се произвеждат в Швейцария. Цената на единия от тях е 80 хиляди лева.

Д-р Кацаров обясни пред журналисти, че имплантите позволяват изправянето на дефекти в гръдния кош и изкривявания на гръбначния стълб.

Светлозара вече спи и ходи спокойно. При нея имплантът е захванат по уникален начин. При Сияна се е наложило закрепяне за прешлен и подмяна на системата - заради подаването на гръбнака и на гръдния кош. Тя страда от Синдрома на Поланд, който се изразява в липса на ребра, аномалии в млечните жлези. Благодарение на тази система тя е жива. Това е единственият имплант, който би могъл да доведе до спасението на детето.

Лекарите в "Пирогов" готвят още две деца, които се нуждаят от подобна система, за да живеят. Малката Мерел, която страда от Синдрома на Жон, също се нуждае от тях. За помощ лекарите са се обърнали освен към Фонда за лечение на деца и към Българската Коледа. Нейната операция ще е също уникална, защото ще позволи нарастването на гръдния кош на детето.

За извършването на уникалните операции от лекарите от "Пирогов" най-важна се оказва предоперативната подготовка и планиране, в което са включени включително инженери техници от фирмата производител в Швейцария.

"Когато на едно дете родителите имат желание да бъде лекувано в чужбина и когато към мен бъде направено запитване тази операция може ли да се направи по Здравна каса в България, а тя струва 25 или 50 хиляди евро, какво мога да отговоря - може ли да бъде направена операция по клинична пътека, която покрива 900 лева", попита д-р Кацаров.