В "Пирогов" тестове за коронавирус ще се правят на всички влизащи за лечение, съобщава bTV.

Днес стана ясно, че служителка от екоминистерството също е с положителен резултат за заразата. Контактните с нея лица ще бъдат тествани, а министерството работи в авариен режим.

По непотвърдена информация заразената е хигиенистка, която е била на работа в четвъртък и петък и е почувствала неразположение през почивните дни.

Още 19 потвърдени с COVID-19 и двама починали днес

Още 19 потвърдени с COVID-19 и двама починали днес

2023 станаха случаите на коронавирус

Междувременно PCR тестове в "Пирогов" ще се правят на всички влизащи за лечение. Това ще става в триажната зона. Пациентът ще трябва да отговори на 10 въпроса, сред които имал ли е контакт със заразени, имал ли е симптоми, пътувал ли е.

При нужда от хоспитализация следва тест. Всички пациенти, за които предстои прием, се тестват в изнесени помещения, а докато чакат резултата си се изнасят в "буферни" зони в болницата. С такава зона разполага всяко отделение.

И в "Пирогов" се подготвят за преливане на кръвна плазма

И в "Пирогов" се подготвят за преливане на кръвна плазма

И двамата пациенти във ВМА, преминали процедурата, са добре

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че те ще бъдат настанявани по възможност по един или по двама, но с разстояние и лични предпазни средства, за да изчакат резултата. Целта да се предпазят пациентите и медиците.

Проф. Балтов се опасява от ръст в броя на пациентите с отпускането на мерките - очакванията са за 100 новозаразени за денонощие.

"Пирогов" разполага с около 6500 теста. Вече се очакват първите резултати.