За първи път в България, в университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, беше направена ендоскопска операция за премахване на доброкачествен тумор на носната кухина - ангиофибром, съобщи в. "Труд".

Хирургичната интервенция беше извършета от професор д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на болницата и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицинския университет в Пловдив.

Пациентът е 42-годишен мъж от Стара Загора, който е насочен е за операция в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги" - единственият в страната, разполагащ с подобна система за ендоназална хирургия.

Дълги години мъжът е имал затруднено дишане, намалено обоняние, периодично кръвотечение от носа. Туморът е бил с дължина от 7,5 см и ширина от 3,5 см ширина. На практика е заемал цялата носна кухина, като е започнал да слиза се разпространява и към устната кухина, и е избутвал носната преграда и синусите от дясната страна.

Операцията е продължила 3 часа.

Размерът на тумора постепенно е бил намален с помощта на каутеризация - разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево въздействие.

Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, затова на пациента не предстоят други операции или терапии.

До 48 часа след операцията той ще бъде изписан от болницата, уточни проф. д-р Карен Джамбазов. Той работи в екип с д-р Марин Даракчиев, УНГ специалист и директор на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров", д-р Александрина Топалова, специализант по УНГ болести, и медицинската сестра Славка Щерева.