Прогнозите за ваксина срещу коронавируса до края на годината или до пролетта са нереалистични. Това мнение изрази в сутрешния блок на БиТиВи имунологът доц. Андрей Чорбанов.

Според него до края на годината ще има ваксина в някоя лаборатория, но тя няма да бъде на пазара, с изключение на държавите, които са извън строгите регулации. Нормалната процедура за тестване на ваксина е достатъчно дълга, за да бъде до следващата есен доказано безвредна, обясни доц. Чорбанов.

Кунчев не дава надежди за ваксината срещу COVID-19

Кунчев не дава надежди за ваксината срещу COVID-19

По думите му ваксината ще достигне у нас през първата половина на следващата година и без гаранции

В студиото на БиТиВи присъства д-р Благовеста Пенчева, медицински директор на частна лаборатория, според която Турция има собствено производство на консумативи и са извън регулацията в ЕС. Ние боравим с консумативи, които са внос, посочи тя.

Според доц. Чобанов проблемът е в това, че у нас държавата или касата не поема във всички случаи изследването на коронавируса. Лабораториите са частни дружества и могат да определят каквито искат цени. Трябва обаче това да се договаря между тях и държавата или касата, каза още доц. Чорбанов.