Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

"Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с положителен в рамките на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден", допълни той.

Кунчев определи броя на починалите от последното денонощие като повече от стряскащ.

"Хората в болници в страната с COVID-19 са вече 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са много, ще срещнем сериозни затруднения. Ако продължим със същия темп, ще има трудности с осигуряването на медицинска помощ за всички нуждаещи се", поясни той.

Главният държавен здравен инспектор коментира и ситуацията в заведенията за възрастни. Във Варна бяха установени 102-ма инфектирани.

Проектът за българска ваксина срещу COVID-19 - без държавно финансиране

Проектът за българска ваксина срещу COVID-19 - без държавно финансиране

Това потвърди директорът на Института по микробиология към БАН

"Не може да се говори, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз лично разпоредих постоянен контрол и сканирания на домуващи и персонал", посочи още доцентът.

Кунчев, подчерта, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, ако изключим Гърция, дори и с настоящия брой заразени.

"На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта расте навсякъде, много расте. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция започват да вдигат рязко стойностите. Очевидно освен държанието на обществото, което е ключово, има и известни промени в характеристиките на вируса. Статистиката вече го потвърди", категоричен беше той.

Български екип напът да открие лекарство срещу коронавируса

Български екип напът да открие лекарство срещу коронавируса

Тече изследване на лечение с медикамента Ивермектин

Относно ваксината срещу COVID-19 той посочи, че не знае доколко насериозно би могло да се гледа на нея предвид, че се знае толкова малко за заболяването. И допълни, че първите ваксини ще излязат до края на годината.

"Те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат до България. До нас ще дойдат първата половина на следващата година и то без гаранции за качество", прогнозира той.

За медикамента Ремдесивир Кунчев каза, че това е четвъртото лекарство, към което се насочваме с огромни надежди.