102-ма са вече заразените с COVID-19 в дома за стари хора "Св. Георги" във Варна, трима са починали, съобщи Нова телевизия.

От Здравната инспекция са изпратили предписание до прокуратурата, за да бъде извършена проверка дали се спазват мерките в домовете.

"Изолирахме болните от здравите. Решихме да не местим хората, тъй като някои от тях са трудноподвижни. За да се справим със ситуацията, ще се включат и доброволци от БЧК. През първите дни собственикът на дома не съдействаше. Подаден е сигнал до прокуратурата и му е съставен акт. Днес той съдейства и правим всичко възможно да ограничим заразата", заяви областният управител на Варна Стоян Пасев.

91 души са с COVID-19 в дома за възрастни хора във Варна

91 души са с COVID-19 в дома за възрастни хора във Варна

9 души са заразени от персонала, като има трима починали

"Ситуацията в дома е динамична. На 1 и 2 август са направени тестове на всички домуващи. Болните са в различно състояние", коментира Светлана Енева от РЗИ-Варна.

Тя категорично отрече слуха, че властите са знаели за заразен лекар, който преглеждал възрастните хора. "Няма как да се случи такова нещо и да не се предприемат мерки", поясни Енева.

Проверяват домовете за стари хора във Варна заради мерките за COVID-19

Проверяват домовете за стари хора във Варна заради мерките за COVID-19

Открити са нарушения в дома за стари хора "Свети Георги" във Варна

Припомняме, че на 30 юли беше съобщено за огнище на вируса в частния дом за стари хора "Свети Георги" във Варна. От първите направени 10 проби, 9 бяха положителни.