Никой не може да каже колко ще продължи имунитетът след имунизация срещу COVID-19. Това заяви пред Bulgaria ON AIR имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. д-р Богдан Петрунов.

Той обясни, че изпитването на ваксините на Pfizer и Moderna е започнало в края на юли и до момента данните се базират само на 5-месечен интервал. За тези 5 месеца обаче е станало ясно, че се създава добър имунитет - и антитялов, и клетъчен.

По думи на Петрунов антитяловият имунитет постепенно намалява след 20-ия ден и към 3-4-ия месец той спада почти на нула.

За сметка на това клетъчният имунитет продължава до осмия месец. До осмия месец имаме имунитет, който ще ни държи в добро състояние, посочи имунологът.

Ангел Кунчев: Колко дълъг е имунитетът след ваксина - най-важният въпрос

Ангел Кунчев: Колко дълъг е имунитетът след ваксина - най-важният въпрос

Изборът не е токова важен, важно е (ваксината) да върши работа

Той обясни, че ваксината е предназначена да ни предпази от боледуване, но все още не е ясно дали предпазва и от разпространението на инфекцията.

По негови думи преболедувалите коронавируса биха могли да не се имунизират сега, а да изчакат 2-3 месеца.

Според Петрунов ще бъдем изправени пред постоянно променящата се мутация на COVID-19. Не можело обаче да се каже кои щамове циркулират у нас.

ЕС срещу злонамерени антиваксъри - имунитет срещу дезинформация

ЕС срещу злонамерени антиваксъри - имунитет срещу дезинформация

Факт: Ваксините са един от най-големите успехи за общественото здраве

Не можем да сме сигурни дали няма да се наложи правене на друга ваксина с друг състав, ако настъпват мутационни промени в спайковия протеин, отбеляза имунологът.

Според него до есента, ако имунизационното покритие стане поне 50 на 100, това ще доведе до стихване на епидемията. Той подчерта, че всички специалисти в света препоръчват да продължи активното спазване на противоепидемичните мерки.

По негови думи, ако хората с автоимунни заболявания не се намират под някакво специфично лечение, спокойно може да бъдат ваксинирани. Същото важи и за хора с алергии, които нямат остра проява на заболяването и не са подложени на специфично лечение.

Петрунов обаче предупреди, че трансплантираните хора трябва внимателно да обсъдят ваксинацията с лекуващия лекар.