Колко дълъг ще е имунитетът на тези ваксини е най-важният въпрос. Работим с нов препарат, който доказва качествата си. Колко напрегнат е този имунитет, колко е продължителен, е въпрос на време да установим. И тук е като при противогрипните ваксини - изборът не е токова важен, важно е (ваксината) да върши работа.

Около 300 млн. лв. ще струват на държавата тези ваксини, те са за всички - за осигурени и за неосигурени хора.

Това заяви пред БНТ главният епидемиолог на държавата д-р Ангел Кунчев.

Четирима медици докладвали за реакция на ваксината

Четирима медици докладвали за реакция на ваксината

Един е сигналът за повишаване на температурата в деня след поставяне

"Набелязали сме контингент от минимум 1000 души, които ще наблюдаваме. Следим какво е нивото на антителата, на клетъчния имунитет, за да сме сигурни колко дълго тази ваксина ни пази. Ако имунитета трае 6 месеца - чисто теоретично се смята, че имунитетът е минимум 6 месеца", каза Кунчев.

Имаме заболявания, за които ваксината се поставя всяка година, уточни медикът и каза, че човек трябва да се консултира с личния си лекар дали и каква ваксина да си постави.

Сравнения (между ваксините - б.р.) ще могат да бъдат правени много по-точно, когато са получени - две от тях в рамките на януари.

По думите на Ангел Кунчев са осигурени ваксини за цялото население, ако останат количества, които няма да се ползват, има вариант и да се продава, и да се подарява такава ваксина.

За избор може да говорим на един малко по-късен етап, когато една ваксина е доказала безопасност и ефикасност, тя бързо се ползва, каза д-р Кунчев.

Първите дози бяха символични, те покриваха минимума за България. Хората да имат търпение, с получаване на близо 100 хил. дози, всеки, който желае, ще може да получи дозата.

Ако започнат доставките - къде оранизирано през колективите, къде през личния си лекар, всеки ще има възможност да потърси (ваксина). Организираме подвижни мобилни екипи. Някои от домовете (за възрастни хора - б.р.) имат медицинско лице, което отговаря за тях. Масовото поставяне на хората ще стане през личните лекари, каза здравният инспектор.

Много се увеличиха желаещите да се ваксинират сред работещите на първа линия, каза Кунчев.

Има и хора, които имат медицински причини да не се ваксинират. За разлика от първите данни, където процентът на желаещите да се ваксинират се движеше 30-35, процентът нарасна, вече е близо 100, каза той.

Флаконите са за 5 души, за да не губим ваксина, организираме имунизацията.

По време на празници статистиката не е точна, това е факт, каза Кунчев.

Относно понижаване на мерките, Кунчев обясни, че всяко правителство реагира на базата на ситуацията. Инкубационният период е 5-6 дни, при по-малка доза - 10 дни. До средата на януари ще видим какво се е случило по време на празниците.

И с ограниченията в заведенията, и в хотелите се спази приличен режим на спазване на мерките, посочи Кунчев.

Втората пратка с ваксини срещу COVID-19 тръгва към 5 града в страната

Втората пратка с ваксини срещу COVID-19 тръгва към 5 града в страната

След седмица се очакват още 25 000 ваксини

Карантината се спазва в голяма степен. Ние сме една от малкото страни със законодателство в тази област, полицията контролира. Има много глобени за неспазване на карантината. Има и за неносене на маски, за неспазване на други правила, каза той.

Когато се ваксинираш, не си под карантина. Аз не се водя на първа линия, до края на седмицата ще се ваксинирам, каза Кунчев. Относно комбинацията между сезонен грип и COVID-19, той призна, че се създава допълнителни затруднения и рискове - ще сме свидетели или на много слаба, или на много отложена във времето имунизация.

Сега и с бързи тестове може да докажем става ли въпрос за коронавирус. Относно отлагането на планови операции по думите му не е добра идеята сега да вкарваме тези хора в лечебното заведение.