Днес ваксините са отговорът на предизвикателствата, породени от пандемията COVID-19, която се отразила негативно на социалния и икономическия живот по целия свят.

Ваксините са един от най-големите успехи за общественото здраве. Четем за болести като едра шарка в книгите по история, а не в новинарските сайтове, именно заради ваксините, които помогнаха за тяхното изкореняване.

От началото на пандемията обаче има огромен обем подвеждаща информация и явни теории на конспирацията относно ваксините. Всъщност "ваксинационният страх" присъства в информационното пространство от доста време, успешно експлоатиран от участници в дезинформацията, държавни и недържавни.

През 2018 г. Американският журнал за обществено здраве публикува констатациите от изследване, което показва, че над 93% от съобщенията за ваксини, публикувани в Twitter между 2014 и 2017, идват от злонамерени акаунти. Тези злонамерени акаунти, някои от които бяха свързани с прословутата "фабрика за тролове" със седалище в Санкт Петербург, Русия, публикуваха в "Туитър" съобщения както за про-, така и срещу ваксини, за да сеят разногласия и объркване и да подкопаят общественото доверие във ваксинацията.

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

ЕС започва да ваксинира - "ваксинацията е свобода"

Урсула фон дер Лайен: Това е трайният изход от пандемията

Глобалната пандемия, придружена от това, което Световната здравна организация нарече "инфодемия", подхранва разпространението на антиваксърска дезинформация. В действителност, ваксините и като цяло здравните проблеми осигуряват благодатна почва за всякакви дезинформации. Това са изключително сложни теми, които ни насърчават да търсим нова информация (особено в моменти, когато малко се знаеше за новия коронавирус) и в същото време е вероятно да предизвикат емоции на любопитство, страх, безпокойство и загриженост. Предишни изследвания показаха, че комбинация от нещо ново и емоции помагат на лъжите да се разпространяват близо 6 пъти по-бързо от истината.

Ето защо множество участници в дезинформацията, включително чужди държави, намират антиваксърските послания за толкова привлекателни. Те могат да се използват като клин, за да сеят раздори, да изострят страха и социалната поляризация и най-вече да подкопаят доверието в здравеопазването и публичните власти, в науката и медиите и един в друг.

Много често съобщенията с дезинформация, свързани с ваксината, се изграждат около "ядрото на истината", което ги прави по-правдоподобни и по-трудни за извикване. Например, за да дискредитират един от производителите на ваксини COVID-19, контролираните от руската държава медии взеха част от истината, а именно, че ваксина е разработена с вирусен вектор на шимпанзе и я преквалифицира като "маймунската ваксина". Подобно обяснение има за цел не само да се подиграва с производителя на ваксина, но и да си играят със страховете за безопасността и "чистотата" на ваксината.

Какво може да се направи?

Точно както ваксините могат да осигурят имунитет срещу вируси, включително COVID-19, ние можем да изградим имунитет срещу дезинформация. И ние можем да го направим сами. Хигиената, като честото миене на ръцете, помага да се предпазим от COVID-19. По същия начин, информационната хигиена може да забави разпространението на вредна подвеждаща информация, особено в социалните медии.

Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не вярват в Covid-19

Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не вярват в Covid-19

Възрастните хора са по-малко склонни да вярват на дезинформация за коронавируса

За информационна хигиена - направете пауза и помислете, преди да споделите или да се ангажирате със съдържанието онлайн. Запитайте се:

Надеждно ли е това съдържание? Новините често са доста скучни, освен в редки случаи - Две момчета спасиха куче в ледена река и се оказа вълк! Ако съдържанието ви ентусиазира, направете пауза и не забравяйте да проверите: кой друг е писал или докладвал за това? Откъде знаеш, че това е истина? Обърнете внимание как се използват изображения, емотикони, заглавия - опитват ли се да предизвикат определена емоция във вас? И не забравяйте, че голям брой последователи не означава непременно, че акаунтът в социалните медии е надежден източник!

Кой е авторът на това съобщение? Можете ли да намерите някои от предишните им творби? Тъй като уважаваните журналисти и експерти винаги имат опит, това е лесно да се намери. Приятел във Facebook не е задължително експерт по даден въпрос и ако попаднете на експерт, уверете се, че техният опит е в съответната област.

Какъв е източникът на претенциите? Дезинформаторите често се позовават на фалшиви анонимни "вътрешни" източници, които може дори да не съществуват! (Най-забележителният пример за това е така наречената конспирация Q-anon). Бъдете особено бдителни, ако тези анонимни източници използват общи твърдения, които е невъзможно да се проверят. Изявления като "всичко е свързано"; "Нищо не е така, както изглежда"; "Те не искат да знаете истината"; "Има тайна програма" - са сериозни индикации за дезинформация. В случая с ваксините, участниците в дезинформацията често използват термини като - Big Pharma и "Мейнстрийм медии", подигравателно, за да подкопаят доверието в производителите на ваксини и журналистите.

Надежден ли е даден информационен източник? Достоверните, професионални медии не се занимават с конспиративни теории и гледат едностранчивите мнения да стоят там, където им е мястото: в рубриките коментари и мнения, като реномираната журналистика следва дефинирани стандарти - статия има източници и представя конкуриращи се възгледи. Ако продължавате да се съмнявате, разгледайте раздел Информация и Контакти на медията. Ако наистина е надежден информационен източник, трябва да намерите списък на работещите там журналисти, информация за организацията и нейното финансиране.

Бъдете подготвени. Ако се чувствате притеснени и несигурни относно информацията, която виждате, информирайте се за отговора на ЕС на пандемията от коронавирус.

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

Фон дер Лайен приветства въвеждане на "ваксинационен сертификат" в ЕС

"Медицинско изискване, доказва ваксиниране", трябва да се ваксинира "бързо и масово"