Министерство на здравеопазването не предвижда скоро въвеждане на ваксината срещу варицела в задължителния имунизационен календар на България. Това става ясно от отговор на въпрси към ведомството, зададени от news.bg.

На този етап ваксината срещу варицела е част от препоръчителния имунизационен календар на България от началото на 2020 г.

За въвеждането на нова ваксина в календара следва да са изпълнени някои основни изисквания, като например да има такова предложение на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, както и да е наличен съответният лекарствен продукт в Приложение 3 на Позитивния лекарствен списък. На този етап няма направено такова предложение от Експертния съвет, както и регистрирана ваксина в съответното приложение, посочват от МЗ.

Мотивите също са, че въвеждането "не може в краткосрочен план да доведе до значително повишаване на имунизационния обхват, тъй като реален спад в заболяемостта ще се наблюдава най-рано след няколко години".

Бум на случаите на варицела във Варна

Бум на случаите на варицела във Варна

Най много са заразените деца на възраст 1-4 и 5-9 години

Опция за прилагане в страната е ваксината Varivax, която е налична на българския пазар. Тя не може да бъде безплатна, в аптеата цената й е 81,88 лв.

Поставянето на ваксините може да се извърши от всеки личен лекар или в РЗИ.

Припомняме, че през миналата година обхватът с важни ваксини от задължителния имунизационен календар падна под 90%, въпреки мче критичната маса родители в страната продължават да следват задължителния имунизационен календар.

На фона на съобщените много случаи на варицела в страната, макар и те да са връщане към нивата от преди пандемията, Българската педиатрична асоциация препоръча включването на две нови ваксини в задължителния имунизационен календар при децата: на ваксината срещу варицела и на тази срещу ротавируси. И двете в момента са само препоръчителни и остават такива. Освен това научното дружество на специалистите по детски болести предлага ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) да се прилага в по-широк възрастов диапазон.

Защо ваксината срещу варицела все още не е задължителна в България?

Защо ваксината срещу варицела все още не е задължителна в България?

Една година след решението ваксината все още не е част от задължителния имунизационен календар