Вземат се всички мерки за ограничаване на епидемията от грип. Това стана ясно от коментара на министър Кирил Ананиев в здравната комисия на парламента.

Тази година са внесени повече ваксини, отколкото миналата. През последните няколко дни са внесени и нови 40 хиляди ваксини, посочи той. Потребностите на населението от ваксини били осигурени, но такива не се търсели.

Предприели сме мерки от гледна точка ограничаване плановия прием на пациенти, майчините консултации са ограничени до минимум, подчерта Ананиев. Стана ясно още, че от догодина Министерство на здравеопазването ще плаща ваксините на хората над 65 години.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Готвят масова ваксинация срещу грип на хората над 65 г.

Държавата купува ваксини за почти 10 млн. лева

Припомняме, към момента грипна епидемия е обявена на територията на 15 области в страната: Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол.

От утре такава се обявява и на територията на община Луковит.

Днес в общо 1015 училища в страната не се провеждат учебни занятия.

Същевременно стана ясно, че шестима души са починали заради усложнения вследствие на грипа. Сред тях е и петгодишно дете.

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

Само 3% от българите се ваксинират срещу грип

В други европейски страни ваксиналното покритие е между 70 и 80%.

Иначе стана ясно и че се ускорява процедурата по прехвърляне на Фонда за лечение на деца към НЗОК.

Децата ще могат да получат лечение много по-бързо, изтъкна здравният министър. Тази стъпка е правилна според него. Предвиждаме възможност чужди лекари да идват в България, за да обучават наши лекари, допълни Ананиев.

"Най-късно в началото на есента ще започне реалното строителство на националната детска болница. Изграждането й е ключов приоритет в работата на Министерството на здравеопазването, увери още здравният министър депутатите от парламентарната Комисия. Вече са предприети и конкретните действия в тази посока.
В момента тече обследване на сградата на територията на Александровска болница, което трябва да приключи в края на месец февруари. "В болницата ще се работи по всички детски специалности. Децата от цялата страна ще могат да се лекуват комплексно в нея", допълни още Ананиев.

Със заповед на здравния министър е сформирана и работна група, която до края на месец февруари трябва да подготви план на структурата на бъдещата детска болница. Амбициите на Министерството на здравеопазването са най-късно до края на април т.г. да бъде обявена обществената поръчка за инженеринг на националната детска болница.