Проф. Златица Петрова поема отново Изпълнителна агенция Медицински одит, съобщиха от zdrave.net.

От ИАМО потвърдиха за връщането й на поста, като уточниха, че това е станало със заповед на министъра на здравеопазването проф. Николай Петров от преди няколко дни.

Припомняме, тя бе отстранена от ръководството на институцията по време на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, без да бъдат посочени мотиви за това. На нейно място бе назначен председателят на тогавашния Надзорен съвет на НЗОК Михаил Христов.

Заместник на проф. Петрова в ИАМО е Татяна Иванова, а главен секретар Димитър Евлогиев.

Припомняме, на 25 ноември 2014 година Петрова смени д-р Симеон Василев на поста директор на изпълнителна агенция "Медицински одит". Тя бе първата шефка на агенцията, но през януари 2012 година бе освободена от поста.

По време на първия кабинет "Борисов", тогавашният здравен министър Стефан Константинов я освободи след проверка, която показа тогава показа забавяне и неяснотии, документи, които отпадат лесно в съда. Инспекцията на МЗ показа, раздаване на допълнително материално стимулиране не по установения ред.

След това Златица Петрова бе назначена от министър Петър Москов и освободена от Илко Семерджиев. Отново се върна на поста при проф. Николай Петров.