Видин, Габрово и Перник са областите с най-голям брой на заболели от туберкулоза. За девета поредна година здравните власти отчитат спад на заболелите у нас. Поводът за равносметката е Световният ден за борба с туберкулозата.

В България през 2017 г. броят на заболелите е с 9% по-нисък в сравнение с миналата година. Светлана Йорданова, заместник-министър на здравеопазването, припомни, че до 2030 г. Световната здравна организация си е поставила за цел елиминиране на туберкулозата като цяло.

Втората реимунизация срещу туберкулоза вече не е задължителна

Втората реимунизация срещу туберкулоза вече не е задължителна

Премахва се също така и пробата Манту за 17-годишните

За целта функционира Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. Като абсолютен брой заболелите през 2017 г. са 1 462-ма души. Заместник-министър Йорданова изтъкна, че трайното намаляване е резултат от провежданата активна националната политика и провежданите програми, които в момента функционират.

Не такова е положението в съседна Румъния, където се отчита процент на заболели - 79,7 на 100 000 население - докато у нас делът е 19.8 на 100 000.

Запазва се тенденцията броят на мъжете да е два пъти по-голям от броя на жените. Над 75% от регистрираните пациенти са с туберкулоза на белия дроб. Над 86% от случаите са новооткрити, останалите 14% са лица, които в миналото са боледували от туберкулоза. Броят на децата от 0 до 17 г. представлява между 9-10% от общия брой на туберкулозно болни в страната.

Заместник-министър Йорданова припомни, че туберкулозата е лечима напълно, стига да бъде открита навреме и лекувана. През 2017 г. са лекувани 47 пациенти с мутирезистентна форма на туберкулоза. Тяхното лечение е 70 пъти по-скъпо. Лечението им е възможно благодарение на изградения по програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН и туберкулоза център в Габрово.

ЕП подготвя мерки срещу ХИВ, туберкулоза и хепатит C

ЕП подготвя мерки срещу ХИВ, туберкулоза и хепатит C

Необходими са хармонизирани на равнище ЕС програми, които да открият навреме огнищата на инфекции

В страната са извършени 38 хиляди микроскопски изследвания . 86% от хората, започнали терапия, са излекувани според критериите на СЗО. Лечението продължава от шест до осем месеца, а понякога до една година.

За контрола на заболяването, известно още като Жълтата гостенка, са важни скрининг програмите особено сред рисковото население. Скринингът е обхванал 30 500 лица от уязвими групи - роми, бежанци, затворници.

Активният подход за контрол на заболяването са мерките спрямо контактните на болните лица. Обхванати от скрининг са 8 100 контактни на тези болни от туберколоза, открити през 2017 г. За над 3 800 лица е проведена и химиопрофилактика.