От края на януари служители на някои виенски компании и организации в областта на здравеопазването и социалните дейности се тестват два пъти седмично сами вкъщи за COVID-19. Само през първите две седмици са направени 12 000 теста. Безплатните PCR тестове с гаргара са част от пилотния проект "Всички правим гаргара".

Право на безплатен домашен тест имат и членовете на семейството на съответните служители. Тестовете с гаргара са допълнителна възможност за тестване, като не е нужно да се посещават специално създадените за тази цел центрове. Новият проект предоставя още една възможност за тестване на служители без предварително записване и пътуване до така наречените "тестови улици".

Основната новост е самостоятелно тестване с помощта на компютър, таблет или смартфон. Преди провеждането на теста лицето трябва да се легитимира, като покаже лична карта или паспорт пред камерата. След това специално разработено приложение записва процеса на правене на гаргара, като по този начин се гарантира, че тестът действително е извършен от същото лице. Тестът се предава в един от магазините от веригата BIPA или във фирмата, която е включила служителите си в проекта, а оттам се изпраща в лицензираната лаборатория.

Участващите в теста получават резултата си лично по имейл най-късно до 24 часа.

Според новите изисквания, въведени в Австрия от 8 февруари, полученият негативен резултат от теста ще важи например и за посещения при фризьори и масажисти, тъй като те имат право да приемат само клиенти с отрицателен тест.

Кметът на Виена Михаел Лудвиг заяви, че бързото и масово тестване на населението е гаранция за овладяване на пандемията и връщане към нормалния начин на живот. По този начин общината се стреми да защити населението, докато се осигурят достатъчно ваксини за всички. Според Стопанската камара на Виена един следващ локдаун би струвал 2,1 млрд. евро и би довел до загубата на 30 000 работни места.

Тестът е разработен от виенския стартъп Lead Horizon и се прилага от лятото на 2020 г. Цената на тестовия комплект е около осем евро, а разходите се поемат от държавата.