Не може цял живот и през цялото време процесът по трансплантациите да бъде управляван от ентусиазма на група хора - събрали се единомишленици. Трябва да има ясно изразена политика в тази насока. За това настоя началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по повод Европейския ден на донорството.

Той изтъкна, че не може изкуствено да бъде създаден център по трансплантации, където "никога да не виждали черен дроб, бъбрек или бял дроб"

Четирима получиха шанс за живот след донорска ситуация във Варна

Четирима получиха шанс за живот след донорска ситуация във Варна

Донорът е 53-годишен мъж

"Това не е сериозно и не бива да имаме такъв уклон в организирането на тази дейност", призова проф. Мутафчийски, според когото имало опити и за други центрове да се включат, но за съжаление - неуспешно. "В това състезание оцеляват само най-добрите. Ние сме от тях", убеден е шефът на ВМА.

По думите му ангажиментите, свързани с белодробните трансплантации, са свързани с пулмолози и ендоскописти, които извършват подбора, оценката и приготвянето на пациентите за трансплантации. Това е една от най-тежките дейности, защото пулмолозите и ендкоскопистите първи забелязват признаците за проблем и изследват. От това зависи колко дълго ще преживее човекът, който е получил трансплантираният орган.

Във ВМА освен че се извършват успешно трансплантации, постхирургичното проследяване на пациента е на много високо ниво, защото екипите са на много високо ниво, похвали генерал Мутафчийски работата на лекарските служители в болницата. "Нашият трансплантационен център притежава тези умения, като никой друг в България", акцентира медикът. 

Самолет превози медици за донорска задача във Варна

Самолет превози медици за донорска задача във Варна

По искане на Министерството на здравеопазването

ВМА е готова за белодробни трансплантации с тяхната си част, а дори вече е осъществена една белодробна трансплатация.

В рамките на отбелязването на Европейския ден на донорството генерал Мутафчийски благодари на тези хора, които са решили да дарят органите на своите близки.

Благодарение на действията им се спасяват от един донор поне по четири човешки живота. Въпреки че донорите са малко на брой, ВМА отчита добра година, защото са се извършили много организационни неща. Именно заради положително отношение в болницата към извършването на трансплантации и са инвестирани към милион и половина за реновирането на операционните и апаратурата.

Самият акт на трансплантация не е достатъчен. След това следва един много тежък труд и скъп процес по поддръжка на пациентите, отбеляза лекарят.

На въпрос на News.bg колко донорски операции са били извършени във ВМА през настоящата година, проф. Мутафчийски посочи, че трансплантационни операции са три. В сравнение с други години това било слабо.

Той посочи, че трябва много да се говори и да се обяснява за извършването на трансплантациите. "Трябва непрекъснато да се говори по тази тема, а не да гръмва бомба, че има търговия с органи", призова генерал Мутафчийски. Според него няма никакъв смисъл от погребването на човек с всичките му органи, защото те просто са загубени, а те могат да спасят живот. 

Нищо ново не отчете Ананиев за трансплантациите у нас

Нищо ново не отчете Ананиев за трансплантациите у нас

По думите му се нуждаем от повече донори на органи, тъй като нивото било ниско

Проф. Мутафчийски посочи, че в момента се преработва архаичната и остаряла наредба за извършването на трансплантациите, което също е важно.