Решението за българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, е да повишим броя на органните донори в страната, да свършим обучението на български специалисти в сферата на следтрансплантанционното наблюдение и повишим информираността на обществото по отношение на донорството.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на социалистите за политиката в сферата на трансплантациите.

В България равнището на органното донорство е ниско, изтъкна министърът.

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Български лекари заминават за Виена да се обучават за трансплантации

Първото обучение ще се проведе между 6 и 10 май

Изпращането на орган от трупен донор в друга държава, в която желаем да бъдат приети българските пациенти за трансплантация, може да се приеме като предпоставка, за да се проведе белодробната трансплантация на наши граждани, посочи още здравният министър. Всяка отделна държава решава обаче дали да извърши трансплантация.

През последните десет години - от 2009 до 2018 година - общият брой на донори на органи е 251, от които 138 са реализираните трупни донори, а 113 са живи донори, стана ясно от справката на министър Ананиев.

В резултат на това са осъществени 512 трансплантации, подчерта той. Страната ни полага всички необходими усилия да се присъедини към Евротрансплант като равноправен партньор.

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Емиграцията е единственият шанс за нуждаещите се от белодробна трансплантация

Това мнение изрази д-р Тодор Мангъров от "Асоциация пулмонална хипертония"