Шеста трансплантация на черен дроб за 2022 г. извършиха Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА).

Реципиентът е мъж на 50 години в крайна фаза на чернодробно заболяване, а трансплантацията е продължила 5 часа и бе извършена в следобедните часове на 7 декември.

Към момента пациентът е в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен е, споделя ръководителят на трансплантационния екип, проф. Никола Владов.

За експлантацията на органите се е погрижил екип на ВМА, който сутринта на 7 декември излита със самолет C-27J "Spartan" от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили (ВВС) и каца на летище Горна Оряховица, където ги очаква екип на великотърновската болница.

Снимка 598634

Източник: ВМА

Ръководството на ВМА изказва благодарност към близките на донора, както и на колегите си от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД-Велико Търново и специално на техния координатор д-р Сибила Маринова.Проф. Никола Владов изрази признателност и към екипажа на ВВС, който за пореден път изпълни задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия.

Вчерашната трансплантация на черен дроб във ВМА бе 86-ата извършена от началото на провеждането такива интервенции през 2007 година. Към момента в листата на чакащи на ВМА са около 20 нуждаещи се.

МЗ открива Трансплантационен център във Варна, обучават лекари

МЗ открива Трансплантационен център във Варна, обучават лекари

901 български граждани чакат за трансплантация