Трансплантационен център във Варна предвиждат да открият здравните власти. Той ще се намира в болница "Света Марина", като целта е да обхваща и донорските ситуации и за Югоизточна България.

Това заяви д-р Димитър Илиев, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", отговарящ за донорство и трансплантации.

"Целта е да не се пътува със самолет", уточни той.

В момента текат обучения на специалисти в Турция и Румъния, а догодина ще се обучават трансплантолози, които да наблюдават пациентите след трансплантация.

Осветяват 8 сгради в България в Деня на донорството

Осветяват 8 сгради в България в Деня на донорството

Зелен е цветът на донорството и трансплантацията

В момента в България работят два Трансплантационни центрове в София.

Проблемите за развитие на донорството и трансплантациите у нас са: несигурност в провинцията сред екипите в болниците и липсата на опит, поради което не се идентифицират потенциални донори. Второ - не се говори сред лекари, религиозни общности, медиатори и в обществото.

Статистиката сочи, че под 20% от българите са отказващите да дарят донори на близките си. Голяма част не стигат до реализация поради слабост на инфекционистите по места, обясни д-р Илиев.

От началото на 2022 г. до 5 октомври у нас са извършени 18 трансплантации - 11 на бъбрек, 5 на черен дроб, 2 на сърце, 0 на бял дроб. За трансплантация в България чакат 901 български граждани. 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма очакват сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 очакват своята белодробна трансплантация.

Наталия Маева е преживяла трансплантация на бял дроб през 2016 г. в Австрия. Тя е зам.-председател на Национална пациентска организация. Нейните наблюдения са, че пандемията от коронавирус е повлияла на трансплантациите, както в България, така и в Европа.

Българинът не е узрял за донорство, смята Маева.

Днес в градинката на НДК в столицата бяха засадени 11 рози, колкото са донорите през 2022 г. Цветът им червен - символ на живота. Акцията е израз на почит към донорите на органи и техните близки у нас през тази година.

Снимка 590648

Източник: ИАМН