Възобновяват се костно-мозъчните трансплантации в Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Това съобщават от болницата.

Те бяха временно спрени заради липсата на медицински сестри.

Костно-мозъчните трансплантации са част от т.нар. клетъчна терапия. Това е трансплантация на клетки, които са предшественици на всички кръвни и имунни клетки. Те могат да бъдат взети директно от костния мозък чрез пункции на костите на таза или да бъдат събрани чрез специална апаратура от кръвта, след като преди това е направена стимулация на костния мозък с растежни фактори, което води до "излизането им" в кръвта.

В клиниката вече е извършена първата трансплантация на 3-годишно момиченце. Трансплантацията е автоложна, т.е. за нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

Дефицит на медицински сестри у нас

Дефицит на медицински сестри у нас

Няма никаква политика за кадрите работещи в здравеопазването

Доц. д-р Боряна Аврамова пояснява, че се планира повишаване на броя на трансплантациите, като се надява до есента клиниката да има възможност да направим и алогенна трансплантация, при която стволовите клетки са взети от друг човек (например роднина). Тази трансплантация е по-сложна от автоложната, обяснява Аврамова.

Но за да има резултат трябва да се промени и моделът, по който се финансира клиниката.

"Клиниката по детска клинична хематология и онкология до голяма степен е бутикова - дейността ни е много специфична, а пациентите, за щастие, не са толкова много, че да могат да осигурят финансирането й от клинични пътеки. Трябва да се помисли за целево финансиране, което да осигури сравнително високи заплати на средния медицински персонал, за да няма текучество. Нашите сестри са високо специализирани, подложени са на голям стрес (да работиш с тежко болни деца не е лесно), за разлика от лекарите нямат възможност за научно развитие и единствения мотивиращ фактор, с който разполагаме, са сравнително високи заплати", смята д-р Боряна Аврамова.

Предстои възстановяването и на дом-пансионът, в който не се приемаха пациенти зарад пандемията с коронавирус. В момента върви активна кампания за неговото дооборудване и ще се приемат деца със злокачествени заболявания и техните родители от цялата страна.

Планира се и ремонт на клиниката понеже такъв е правен последно преди 10 години.

Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре

Онкоболните - и доплащат, и ги разкарват, и не ги лекуват добре

ПЛаща се за избор на лекарски екип, изследвания, лекарства, биопсия, хирургия