Учителите сами да преценят кога и колко дълго да носят маски. Това заяви Любомира Николаева - Гломб, ръководител на Отдел "Вирусология" към Националния център по заразни и паразитни болести пред БНТ.

Носейки маска човек оглушава, на децата ще им бъде трудно да разбират преподавания материал, ако учителят е с маска. Въпрос на конкретни обстоятелства е кога учителят да носи маска. Такива са и насоките на моите колеги, каза д-р Гломб.

Относно носенето но шлем тя заяви, че потоците въздух, които се образуват между шлема и лицето, създават сигурност на човека, който го носи, но той не предпазва така, както предпазва маската.

Към момента се смята, че децата се заразяват по-рядко от възрастните от коронавируса. Детският организъм реагира като организма на възрастния спрямо КОВИД чрез създаване на антитела. Всяка инфекция може да бъде опасна. Децата се инфектират с коронавирус, някои се разболяват, но много малко от тях могат да го изкарат тежко. Децата боледуват изключително по-малко от възрастните. Колкото по-малко е то, толкова по-трудно се инфектира.

Степента на заразяване за деца и възрастни е една и съща, смята вирусологът. Световната научна общност щом има единни мерки - дезинфекция, дистанция и дисциплина. Маските имат своето ограничено значение. Маската, когато се носи неправилно е само една тегоба, неудобство и няма ефект. За да има ефект, трябва да се носи правилно. Моята препоръка е да се носят еднократни маски. Те се поставят с два пръста на устата и носа, идеята е плътно да прилепват, каза Любомира Гломб.

Махането на маската става по същия начин - пипат се само ластиците. Тя се изхвърля. Не препоръчвам многократното носене на маски. Привърженик съм на най-евтините хирургични маски.

В момента има 3 ваксини, които са в клинични изпитания - 2 китайски и руската. Ние поддържаме нисък процент на ваксиниране срещу грип. Моето мнение е, че грипната ваксина не би навредила, особено на този грип, допълни д-р Гломб.