3,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани към края на 2021 г., ако всеки ден се поставят по 10 000 ваксини. Това изчисли пред bTV математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Той обаче предупреди, че опасността не е преминала.

По негови думи след един месец частично затваряне се отчита 15 пъти по-ниска заболеваемост. Забелязва се и спад в смъртността.

Проф. Витанов заяви, че на един новозаразен трима остават извън статистиката. Това според него означава, че при около 80 000 активни случаи има 320 000 носители на вируса.

Витанов: Времето на COVID-19 изтича, но декември ще е труден

Витанов: Времето на COVID-19 изтича, но декември ще е труден

При стриктно спазване на мерките след 2 седмици падаме до 800 случая на ден

Той пресметна, че около 800 000 българи, или 12%, са се срещнали с коронавируса. Оправдават се очакванията на щаба, че процентът на положителните антигенни тестове е по-нисък от този на PCR тестовете.

По думи на математика на 20 души, които се разхождат по улицата, един е носител на вируса и по- голямата част от тях не знаят.

Все още човек трябва да си носи маската и да не се отпуска въпреки добрите резултати, които дават мерките, предупреди той.

По негови думи ще имаме едни спокойни новогодишни празници и това ще продължи до към 7-8 януари, след което ще настъпи обикновеният грип.

Симидчиев: Връщаме се към нормалността при 60% ваксинирани

Симидчиев: Връщаме се към нормалността при 60% ваксинирани

Мерките в момента работят