Съвместни проверки от страна на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите (НАП) и Изпълнителната агенция по лекарства ще борят паралелния износ на животоспасяващи лекарства. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Атанас Кундурждиев на брифинг във ведомството след среща с фирмите вносители на лекарства и ръководството на Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ).

Паралелният износ на практика не е незаконна дейност, но когато застрашава живота на хората в дадена държава-членка, държавата може да се намеси и пропорционално да го ограничи. Правото било разписано в Европейска директива за свободно движение на стоки. Засегнати са пациенти, които ползват животоспасяващи медикаменти - епилептици, диабетици, ревматоиден артрит.

Десетки хиляди пациенти на инсулин срещат затруднения със снабдяването с медикамента, уточни още Атанас Кундурджиев.

Мерките срещу аптеките няма да осигурят липсващите лекарства

Мерките срещу аптеките няма да осигурят липсващите лекарства

От "Заедно с теб" предлагат решение

Директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Деян Денев обясни, че паралелният износ варира от 6-10% от стойността на целия пазар, по данни на наблюдаващи компании.

По думите му недостигът възниква, защото паралелният износ е концентриран в малко на брой лекарствени продукти - 100. Така фармацевтичните компании внасяли двойно повече от животоспасяващите лекарства от необходимото количество за нашия пазар и въпреки това лекарствата не достигали до крайните потребители.

Заместник-министър Кундурджиев заяви, че предвидените комплексни проверки ще имат ефект. В момента Изпълнителната агенция по лекарствата няма право да се намесва при недостиг на даден продукт на пазара и да забранява неговия износ. По закон тези, които извършват продажбата на медикаменти, са длъжни единствено да я уведомят за техни бъдещи намерения. Атанас Кундурджиев обясни, че ще има и планови, и внезапни системни проверки.

Доц. Асена Стоименова от Изпълнителната агенция по лекарствата обясни, че се проверяват всички сигнали, които идват от пациентски организации и от производители и търговци на лекарства. Само за месец януари имало постъпили 130 жалби в агенцията. Тя посочи, че по-голямата част от паралелния износ се осъществява абсолютно законно, като една от фактурите била на впечатляваща стойност - половин милион лева. Стоименова подчерта, че ИАЛ по никакъв начин не контролира износа.

Атанас Кундурджиев коментира, че в Министерство на здравеопазването са обсъдили и ще набележат законодателни промени.

"Знаете, че имаше някои закони, които бяха оспорени в Конституционния съд, така че да подготвим законодателните промени, че те да са в унисон със законодателството на ЕС. Този бизнес не е незаконен, но ние имаме право да наложим пропорционално ограничение на такъв износ", коментира още той.