Всякакви мерки срещу аптеките няма да доведат до резултати по проблема с липсващите медикаменти и паралелния износ. Това е мнението на пациентски организации "Заедно с теб".

Припомняме, че по-рано стана ясно, че съвместни проверки от страна на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите (НАП) и Изпълнителната агенция по лекарства ще борят паралелния износ на животоспасяващи лекарства. Засегнати са пациенти, които ползват животоспасяващи медикаменти - епилептици, диабетици, ревматоиден артрит. Десетки хиляди пациенти на инсулин срещат затруднения със снабдяването с медикамента.

Включват митничари в борбата с паралелния износ на животоспасяващи лекарства

Включват митничари в борбата с паралелния износ на животоспасяващи лекарства

Започват съвместни планови и внезапни проверки

От неправителствената организация "Заедно с теб" предлагат решение за осигуряване на липсващите медикаменти за пациенти с диабет, астма, епилепсия, онкозаболявания и други, които вероятно са предмет на паралелен износ.

От организацията изтъкват, че единственото решение временно да се осигурят медикаменти за нашите пациенти е Министерство на здравеопазването официално на уведоми за проблемите централите на фармацевтичните компании. Причината е, че паралелният износ е законово разрешен от Европейската директива за свободно движение на стоки и услуги в Европейския съюз. Освен това в момента липсва законодателен орган.

От НПО предлагат здравното министерство да поиска да бъдат сменени и мениджърите за България и региона на компаниите, чиито лекарства липсват. Мотивът - несправяне или нежелание да бъдат осигурени медикаменти за българските пациенти.

До "Заедно с теб" редовно пристигали сигнали от пациенти за съмнения за корупция на определени нива. Затова от организацията очакват компетентните институции да направят нужните проверки, за да бъде успокоено обществото и да бъде гарантирано лечението. Според тях тази мярка ще осигури необходимите за защита здравето и живота на пациентите медикаменти, макар и за кратко време.