Една от основните ни цели е запазване на финансовата стабилност на институцията.
Това заяви началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на Общо събиране на личния състав на болницата, на което представи и отчет за десетте месеца, в които той временно ръководеше болницата.

Ако към юни 2014 година ВМА генерираше дълг между 5-8 милиона лева на месец, то към 31 декември 2017 година болницата има нула лева дълг. Тази тенденция се запазва и в първите три месеца на настоящата година. Може би е време да не говорим за дългове, а за развитие и по-сериозни капиталовложения, коментира д-р Венцислав Мутафчийски.

"Когато ген. Петров отстъпи от тази длъжност задълженията на ВМА бяха около 16 млн. Не е имало ПМС - някакви пари, които да са давани от тук-от там", каза д-р Мутафчийски.

Изпълнили и преизпълнили сме лимита си. Откакто имахме министър и управител на НЗОК ни се влошиха отношенията с тези две институции, каза шефът на ВМА. Имаме повече приходи около 8 млн., но не уточни какви средства очакват от Касата.

Той изтъкна, че стремежите са към въвеждане на нови лечения и изграждане на школи, каквито са клиниките на професор Илия Салтиров, професор Крум Кацаров, професор Никола Владов. Това са моделите, към които ще се стремим във всяка клиника, заяви проф. Мутафчийски и изтъкна, че тези клиники са на европейско и на световно ниво.

Стремежите ни са към въвеждане на нови лечения и изграждане на школи на европейско и световно ниво. Вече три от периферните ни болници са снабдени с нови скенери - маркови, на добро качество. Всеки един военнослужещ, независимо в коя част на страната се намира, има правото на еднаква качествена помощ, както във ВМА-София, заяви ръководителят на ВМА.

По време на събранието той представи официално и останалите членове на ръководния екип - полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м. - заместник-началник по диагностично-лечебната дейност, и полк. проф. д-р Румен Попов, д.м. - заместник-началник по учебно-научната дейност.

"Ние не си позволихме в нито един момент от тези трудни години да свалим качеството на нашето обслужване, да направим компромис с консумативите, лекарствата или с обема на вложените ресурси в един болен. Просто оптимизирахме дейността, залагайки на икономическата ефективност на лечението", изтъкна още професор Мутафичйски.

Сред приоритетите са още съхраняване на кадрите във ВМА, създаване на възможност за устойчиво кариерно развитие, привличане на нови кадри, закупуване на нова апаратура.

До средата на април всички ръководители на клиники да представят своя отчет и идеи за развитие на съответното звено и оптимизиране на дейността, допълни проф. Мутафчийски.

11 полуетажа на болницата не са ремонтирани, каза проф. Мутафчийски. Операционният блок изостава в изискванията. Готовите проекти и етапите са му предоставени. Над 1 млн. лева се очаква да струва ремонта на операционния блок.

ВМА е включена в програмата за обновяване на спешните центрове. Нашият спешен център е уникален, по тази програма ще бъде ремонтиран половината, обясни проф. Мутафчийски.