С едноминутно мълчание и вой на сирени на линейки днес точно в 12 ч. медиците във ВМА отдадоха почит към своите колеги, загинали по време на работа. По-рано Българският лекарски съюз, призова за жест на признателност към лекарите, пожертвали живота си, спасявайки този на своите пациенти.

В петък, 14 август,Военно-медицинската академия отбеляза Деня на спасението в памет на десетките лекари и медицински служители, загинали при работа в критични условия, след тежки среднощни операции, при катастрофи с линейки, заразяване с болестите на техните пациенти...

Денят на спасението през тази година преминава под знака на COVID-19 – заразата, която засегна милиони хора по целия свят, посочва от ВМА.

„За съжаление, към черните списъци през 2020 г. добавяме и имената на четирима лекари, една медицинска сестра и двама шофьори на линейки, които до последно помагаха на болни от новия коронавирус, но загубиха битката за собствения си живот.” – напомнят от Катедрата по инфекциозни болести на лечебното заведение.

Посланието на лекарите е едно - да бъдем единни и да им вярваме повече.

Военните медици изказаха и своята благодарност към доброволците които по време на извънредното положение помагаха на екипите в битката с COVID-19.

Те получиха благодарствени сертификати от ръководството на Военномедицинска академия, а генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски изказа личната си признателност към всички, които се отзоваха в тези месеци на трудни изпитания.

Във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязаниу подчерта той.

Вие се отзовахте в най-трудния момент, не само за Акадамията, но и за цялата държава. Ние никога не забравяме нашите приятели и хората, които са дали, а вие дадохте много.Вие дадохте сърцето си за нас и да знаете, че и нашето сърце е ваше, подчерта началникът на ВМА. След края на извънредното положение част от нашите доброволци се върнаха на работните си места, други продължават да ни бъдат опора в битката с новия коронавирус.

През тези няколко месеца се родиха и много приятелства, а медицинските екипи се „сблъскаха” с отзивчивостта, подкрепата, грижата, идеите и ентусиазма на доброволците. Нашите нови приятели с големи сърца!” – каза още ген. Мутафчийски.