Започна обучението на парамедици във ВМА със специалност "Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения". Обучението ще продължи два срока и ще приключи в края на октомври.

През първия ден курсантите имаха възможността да наблюдават демонстрация от "бойни санитари" от военните формирования, които са на курс по първа помощ във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

Основните неща, на които се обучават, това е да поддържат човешкия живот в първите моменти на травма или някакво събитие, което е довело до нараняване или увреждане на пациента, заяви началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

По думите му действия на парамедиците са насочени към поддържане на живота и на жизнените функции до пристигането на пострадалите в болница. Предотвратимата смърт може да се повлияе единствено в първите минути, добави Мутафчийски.

Започваме обучение на парамедици по европейски модел, съотношението лекар-мед.сестра е 1:1

Започваме обучение на парамедици по европейски модел, съотношението лекар-мед.сестра е 1:1

По отношение на кадрите проблемът в повсеместен, медицински специалисти по здравни грижи не достигат както в страната, така и в ЕС