Информациите в интернет за алтернативни лечения, хомеопатия, ваксини и методи за отслабване са съществена част от фалшивите здравни новини. За това предупреди Гергана Колева, завършила здравни политики в Харвард и журналистика в Нюйоркския университет по време на дискусия на тема: "Фалшивите новини в здравеопазването и медицината", организиран от Асоциацията на европейските журналисти у нас.

Онколекари гневни на съмнителни „терапии“

Онколекари гневни на съмнителни „терапии“

Жена е загубила гърдата си при доброкачествен тумор

Според последни данни, над 2 млн. българи използват интернет за цели, свързани със здравето. Фалшивите здравни новини представляват огромен риск за човека.

Гергана Колева отчете съществуването на две тенденции, които помагат за появата на това явление - свободното търсене на информация и фактът, че хората вече не разчитат само на официалните медии, за да получават новини, включително и в здравната сфера, както и липсата на необходимата подготовка на широката публика за професионално поднесена информация. Така най-често фалшиви здравни новини представляват информациите в интернет за рака, свързани с така наречените алтернативни лечения - алкална диета, сода, конопено масло, хомеопатия, гладолечения.

Много често се използват разкази от първо лице, единствено число. Не рядко в тях се говори за хора, които са преборили рака с алтернативно лечение, а целта им е само и единствено привличане на вниманието, генериране на трафик.

Интернет търсачките Гугъл, платформите Фейсбук и Туитър се оказват благородната почва за разпространяване на фалшиви новини.

Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти посочи, че от 2015 г. досега се отчита 365% скок в употребата на фалшивите новини.

Заместник-министър д-р Мирослав Ненков призна, че фалшивите, изкривени или недоразбрани новини въобще не са рядкост. Той сподели своя опит във фалшивите новини в резултат на погрешно интерпретирани негови думи от журналист.

Голямата тема с фалшивите новини, не само в здравеопазването, ще бъде разгледана и на форум на 9-ти ноември.